Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Bičochvost duhový

Bičochvost duhový ( Cnemidophorus lemniscatus )

Rozšíření: Střední Amerika a sever Jižní Ameriky, Trinidad, 
Tobogo
Biotop:
nížinné savany, mýtiny v zaplavovaných lesích
Velikost: 30cm


Tento teju patří k nejrychlejším ještěrům vůbec. Je neustále v pohybu, každou chvíli někam vyrazí, zastaví se a vystartuje zase do jiného směru. Dokáže běžet po zadních nohách. Bylo zjištěno, že na krátké trati dosáhne rychlosti 24 až 28 km/hod. Je denní a pohybuje se převážně po zemi. Po kořisti ovšem pátrá i v korunách keřů a nízkých stromů. Má dlouhé tělo a protáhlý, dlouze kuželovitý ocas. Jeho čenich může být okrouhlý nebo špičatý. Před pářením se samec postaví obkročmo nad samici a uchopí ji  do tlamy za kůži na krku. Potom obtočí svoje tělo kolem jejího a dojde ke spojení. Samice kladou od 4 do 6 vajec. Mláďata se líhnou za 8 až 10 týdnů.

Obrázky viz. Galerie