Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Čeleď ještěrkovití ( Lacertidae )

V Evropě, Asii a Africe mimo Madagaskar je rozšířeno přes 200 druhů ještěrkovitých ještěrů. Vyskytují se jak v nejteplejších tropických oblastech, tak až za polárním kruhem. Většinou se jedná o pozemní živočichy, ale někteří z nich žijí na stromech nebo na skalách. Protáhlé a dlouhocasé ještěrky jsou většinou malí až středněvelcí ještěři. Jejich celková délka se pohybuje mezi 10 až 75cm. Všechny mají na hlavě a břiše velké štítky. Samci se obecně liší od samic mohutnější hlavou a kratším tělem. Takřka všechny druhy kladou vejce, která zahrabávají do země nebo do písku. Chování ještěrek je vysoce teritoriální. Zejména samci zastrašují vetřelce charakteristickými výhrůžnými pózami s nadzvednutou hlavou a vystaveným nafouknutým hrdlem. Ještěrky se stejně jako většina příslušníků ostatních čeledí ještěrů živí drobnými, převážně bezobratlými živočichy. Některé, zejména ostrovní druhy, zahrnují do svého jídelníčku větší díl rostlinných složek.