Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Čukvala zavalitá

Čukvala zavalitá ( Sauromalus obesus )

Rozšíření: jižní Kalifornie, Nevada, Utah, Arizona v USA, Mexiko
Biotop: skalnaté kamenité pouště
Velikost:
28 - 42 cm


Čukvala mívá ploché, tmavě zbarvené tělo a silný tupě zakončený ocas. Samci bývají tmavši než samice s nepravidelným vzorem žlutých nebo rudých skvrn, na šedavýchsamicích a máďatech často vystupují tmavší pásky. V noci se leguání ukrývají pod kameny nebo v puklinách skal, ráno vyhledávají osluněná místa, aby se zahřáli. Jsou to býložravci, kteří vyhledávají listy, pupeny a květy rostlin. Jejich oblíbenou potravou je kreozotový keř. Čukvaly mají řadu podivuhodných adaptací pro život v poušti např. schopnost skladovat zásobní tekutinu v kožních záhybech na bocích. Zdá se, že se samice rozmnožují každý rok. V jedné snůšce bývá 5 - 10 vajec. 

Obrázky viz. Galerie