Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Dracéna amazonská

Dracéna amazonská ( Dracaena guianensis )

Rozšíření: severovýchod Jižní Ameriky
Biotop: bažinaté zátopové oblasti, stromy podél řek
Velikost: 1,2m


Tento velký a mohutný ještěr ( známý rovněž pod názvem teju krokodýlovitý ) se vyznačuje veslovitým, ze stran zploštělým ocasem a hrubými, rohovitými šupinami na hřbetě. Obývá oblasti, které jsou většinu času zaplavené. Když má řeka nejnižší stav vody, stahují se ještěři k loužím a jezírkům, jež po záplavách zůstaly. Většinu času tráví ve vodě. Dracéna výtečně plave a potápí se. Pohon obstarávají vlnovité pohyby ocasu. V noci si hledá úkryty na stromech nebo v keřích nad vodou. Živí se téměř výlučně vodními plži, jejichž skořápky rozkusuje plochými, zadními dlaždicovitými zadními zuby. Úlomky skořápky oddělí a vyplivne pomocí jazyka, měkké tělo plže spolkne. Odpářené samice snášejí vejce, která zahrabávají. Často si ke kladení vybírají opuštěná hnízda stromových termitů.

Pozor!!! tohoto vzácného ještěra můžete vidět u nás jen v Zoo Brno, Zoo Praha

Obrázky viz. Galerie