Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Gekon pouštní

Gekon pouštní ( Palmatogecko rangei )

Rozšíření: poušť Namib v jihozápadní Africe
Biotop: písečné přesypy, skály
Velikost: 12cm


Žije ve svazích dun přivrácených směrem k moři, kde může vstřebávat vláhu, kterou ve formě jemné mlhy přináší do této bezvodné krajiny mořská bríza. Olizuje rovněž rosu, a dokonce i vláhu ze svých očních víček. Tento gekon žije na zemi, nepotřebuje přísavky. Jeho prsty spojuje jemná pavučinová kůže, takže chodidla vytvářejí jakési sněžnice, které mu umožňují pohyb po sypkém písku. Při běhu zvedá gekon tělo vysoko nad podklad a jeho chodidla téměř nezanechávají stopy. Pavučinovité nohy se dobře uplatňují rovněž při vyhrabávání děr, v nichž se ještěr schovává před nepřáteli i žhnoucím sluncem. Ve své komůrce gekon rovněž číhá na kolemjdoucí termity, brouky, mouchy a červy, tvořící jeho hlavní potravu. Pakliže se ho nějaký dravec pokusí vytáhnout, zapře se ve své noře, ocasem se ukotví do její stěny a usilovně táhne dozadu.  

 
Obrázky viz. Galerie