Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Ještěrka zední

Ještěrka zední ( Podarcis muralis )

Rozšíření: Francie, Severní Španělsko, Italie, Maďarsko, Balkánský poloostrov
Biotop: suchá, slunná místa, jako jsou skály, zídky, kmeny stromů
Velikost
: do 23cm


Ještěrka zadní je štíhlá ještěrka s plochým tělem. Zbarvení podléhá mimořádné variabilitě podle místa výskytu. Ještěrka zední se ráda vyhřívá a mnoho času tráví sluněním na různých zídkách. Pouze v poledním žáru vyhledává stín. Nevyhýbá se ani lidskému osídlení. Vyznačuje se velkou  čilostí a obratností, skvěle šplhá. Loví drobné bezobratlé živočichy počínaje dešťovkami a slimáky přes pavouky až po mouchy, brouky a jiný hmyz. Žije společensky v malých koloniích. Brzy po zimování se samci začnou zajímat o samice a svádějí o ně mezi sebou půtky. Samice zahrabávají do důlku snůšky 2 až 10 vajec, která se líhnou po 2 až 3 měsících. Když je teplé jaro a dostatek potravy, mohou samice klást několikrát.

Obrázky viz. Galerie