Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Ještěrka zelená

Ještěrka zelená ( Lacerta viridis )

Rozšíření: Jižní a částečně Střední Evropa bez Pyrenejského poloostrova, východně po jihozápadní Rusko  
Biotop: řidší lesy, okraje polí, říční údolí, okraje cest
Velikost: 30 - 45cm, z toho ocas 20 - 30cm


Ještěrka zelená je největší ještěrka na sever od Alp. Barva samců je jasně zelená, hrdlo a spodek hlavy jsou v kontrastu s barvou těla výrazně modré.  Samice nenesou tak jasné barvy, jejich zelená barva bývá často našedlá nebo hnědavá. Zbarvení dospělých jedinců je nejvýraznější na jaře a potom poněkud bledne. Ještěrka zelená obývá místa hustě zarostlá nižší, suchomilnou vegetací, mezi kterou se nachází dostatek světlin. Dokáže výtečně šplhat po větvích stromů a keřů i po zdech a skalách. Tato místa často využívá ke slunění.  Požírá hmyz a jiné drobné bezobratlé živočichy, ale dokáže ulovit i mláďata jiných druhů ještěrek. Ještěrky zelené žijí většinu roku jednotlivě. V jarním období páření samci zápasí o samice. Při kopulaci si samci přidržují své partnerky v čelistech. Snůšku, která obsahuje 4 až 21 vajec, zahrabávají samice do země.

Obrázky viz. Galerie