Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Teju pruhovaný

Teju pruhovaný ( Tupinambis teguixin )

Rozšíření: Střední Amerika, sever Jižní Ameriky 
Biotop: lesy
Velikost: 1,2 - 1,4m včetně 70 - 85cm dlouhého ocasu


Teju pruhovaný je mohutný ještěr s dlouhým, na průřezu oválným ocasem. Je velmi nápadný barevnou kombinací tmavého podkladu a žluté kresby. Vyskytuje se v hustých lesních podrostech, za potravou často přichází i na zemědělsky využívanou půdu. Jeho jídelníček se zkládá z kuřat a slepičích vajec, zastoupení v něm mají i malí savci, žábi, větší hmyz, červi, ale i ovoce a některé listí. Loví ve dne, v noci a chladné období přečkává v norách. Při napadení se velmi srdnatě brání. Dokáže svému nepříteli zasadit citelné rány svým silným ocasem, a když tato obrana selže, přijdou na řadu silné čelisti. Přesto že se dokáže tak aktivně bránit, dává přednost útěku. Mláďata dokáží běžet po zadních nohách . Místní obyvatelé teju loví a jejich žlutý tuk užívají jako protizánětlivý lék. Samice tejů kladou vejce do obydlených hnízd stromoýích termitů. Prohrabou se vnější stěnou, snesou 6 až 8 vajec a o víc se nestarají. Ostražití termiti potom hnízdo opraví a zajistí vyvíjejícím se zárodkům bezpečí před dravci i stálou vlhkost a teplotu, kterou pro svůj vývoj potřebují. Vylíhlá mláďata se musí z hnízda prohrabat již sama.  

Obrázky viz. Galerie