Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Ještěrka živorodá

Ještěrka živorodá ( Zootoca vivipara )

Rozšíření: Střední Evropa od Skandináviee a Velké Británie až po Španělsko a Italii, Balkánský poloosrov bez Řecka; severní Asie
Biotop: louky, pastviny, řídké lesy, mokřady
Velikost:
14 - 18cm


Ještěrka živorodá je jedinou ještěrkou, která se vyskytuje až za polárním kruhem. V takto rozsáhlém areálu má její zbarvení mnoho podob, ale obecně je šedá nebo hněděžlutá s podélnými pruhy a skvrnami. V teplejších oblastech svého rozšíření jen zřídka sestupuje pod výškovou hranici 500m, ašak velmi ráda se takřka celý den sluní. Je velmi čilá a obratná. Docela dobře šplhá a výtečně plave. Její potravu tvoří hmyz, pavouci, dešťovky, plži a jini drobní bezobratlí. S vyjímkou zimování a období rozzmnožování si udržuje od ostatních příslušníků svého druhu odstup, který však bývá menší než u ostatních ještěrek. Ještěeka živorodá je ve své čeledi ojedinělá tím, že samice zadržuje oplozená vajíčka ve svém těle, takže v okamžiu snášení se rovnou líhne 5 až 8 mláďat.

Obrázky viz. Galerie