Teraristika

.:Vítejte na stránkách jen o plazech a teraristice:.

Leguán mořský

Leguán mořský ( Amblyrhynchus cristatus )                             

Rozšíření: Galapágy
Biotop: lávová sklaiska na pobřeží
Velikost: 1,2 - 2 m


Leguán mořský je jediný v současnosti žijící ještěr, pro něhož je hlavním životním prostředím moře. Výborně plave a potápí se za svou převažující složkou potravy, kterou tvoří mořské řasy. Nepotápí se příliš hluboko, maximálně do 15 m, ale vydrží pod vodou na jeden nádech až jednu hodinu! Poté se opět vydrápe na příbřežní skaliska, aby vyhřál na slunci své tělo na provozní teplotu. Velmi důležitou adaptací pro mořský život jsou nosní žlázy vylučující sůl, kterou leguán přijme zároveň s potravou. Přebytečnou sůl leguán vyfrkává ve formě vodního poprašku. Nejdůležitější pohonnou jednotkou při plavání je jeho silný ocas, končetiny zůstávají přitažené k tělu a uplatní se pouze při změně směru. Leguán nemůže pod vodou dýchat, ale když se potopí, zpomalí se jeho srdeční činnost, takže krev si déle uchová omezené zásoby kyslíku. Žijí obvykle v koloniích, populace na různých ostrovech se od sebe liší jak barvou tak velikostí, ale všechny spadají do stejného druhu. 
Samci leguánů jsou vysoce teritoriální. O svá malá území na útesu svádějí četné bitky mající rituální charakter. Sokové do sebe narážejí hlavami, snaží se jeden druhého přetlačit.  Samci jedné rasy leguána mořského mají zeleně zbarvené hřebeny a červeně kropenatá těla. Po páření vyhledávají samice písek, do kterého zahabávají svá vejce. Jamka na kladení dvou nebo tří vajec bývá hluboká asi 30 cm. Mláďata se líhnou zhruba po 112 dnech.

Obrázky viz. Galerie